Onderzoeksteam van Kasper Lange ontvangt RAAK-mkb subsidie voor praktijkgericht onderzoek naar symbiotische netwerken.

Nieuws - 19 februari 2018 - Webredactie

Kasper Lange, ontvangt met zijn onderzoeksteam een RAAK-mkb subsidie van SIA, een onderdeel van NWO. Met de beurs krijgt hij de kans de aansluiting tussen midden- en kleinbedrijf (mkb), universiteiten en hogescholen te versterken in zijn promotieonderzoek. De TU Delft en AMS zijn als kennispartners aangesloten bij het HvA-project Re-stORe. In dit project wordt onderzocht welke duurzaamheidsindicatoren bepalend zijn voor ontwerpkeuzes rondom composteren en biovergisten van organisch afval.

Promotieonderzoek en Re-StOReKasper Lange’s onderzoek ontwikkelt nieuwe kennis en praktische oplossingen voor het ontwerp van circulaire waardenetwerken voor stedelijke organische reststromen. De transitie naar de circulaire economie helpt om afval te reduceren en grondstofwinning in het stedelijk gebied te maximaliseren. Er liggen vooral kansen voor valoriseren van voedsel- en groenafval. Lange ontwikkelt agent-gebaseerde modellen (ABMs), waarmee de ontwikkeling van symbiotische netwerken onder invloed van technologische innovaties en organisatiestructuren kunnen worden gesimuleerd. Door dit modelleren samen met belanghebbenden in de praktijk te doen, kan Lange onderzoeken of het gebruik van ABMs in het ontwerpproces een sociaal leerproces over kringloopsluiting onder de deelnemers bevordert. De toegekende RAAK-mkb subsidie helpt om mkb-partners, studenten, kennisinstellingen, waaronder TU Delft, AMS en de HvA faculteit Maatschappij en Recht te verbinden aan het promotieonderzoek. Het project Re-StORe volgt vijf bestaande cases in Amsterdam, met als doel te onderzoeken welke duurzaamheidsindicatoren bepalend zijn voor ontwerpkeuzes rondom composteren en biovergisten van organisch afval. Vervolgens wordt deze kennis gebruikt om een ontwerpstudie uit te voeren ten behoeve van grootschalige stedelijke ontwikkeling in het gebied Haven-Stad. Het project is een vervolg op het lopende RAAK-mkb project Re-Organise, waaraan de TU Delft ook deelneemt.

Over RAAK-mkb
SIA beoordeelt en selecteert beursaanvragen die betrekking hebben op praktijkgericht onderzoek aan hogescholen. RAAK-mkb financiert onderzoeksprojecten van hogescholen in samenwerking met het mkb. De regeling beoogt het bevorderen van kennisuitwisseling en -toepassing om het innovatief vermogen van mkb-ondernemingen te versterken. Gestuurd door de vraag vanuit het mkb wordt in netwerken van hogescholen en mkb-bedrijven onderzoek uitgevoerd. Universiteiten kunnen een partnerrol spelen en door middel van wetenschappelijke kennis een zeer waardevolle bijdrage leveren. Het resultaat van het onderzoek is praktisch toepasbare kennis voor de beroepspraktijk. Het onderzoek levert daarnaast een aantoonbare bijdrage aan de vernieuwing van het hoger beroepsonderwijs.

Meer informatie
Kasper Lange is promovendus bij de afdeling Engineering Systems and Services (ESS) bij TBM en docent-onderzoeker bij de faculteit Techniek aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA).