Isabel Arends en Wiro Niessen benoemd tot KNAW-lid

11 mei 2017 door Communication TNW

De Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen(KNAW) heeft 26 nieuwe leden gekozen, onder wie Prof. Isabel Arends, hoogleraar biokatalyse en organische chemie aan de TU Delft en Prof. Wiro Niessen, hoogleraar medische beeldverwerking aan de TU Delft en het Erasmus Medisch Centrum.

De KNAW telt circa 550 leden uit alle disciplines. Deze vooraanstaande wetenschappers worden gekozen op grond van hun wetenschappelijke prestaties. Leden worden voor het leven benoemd. Op donderdag 8 juni worden de nieuwe Akademieleden geïnstalleerd.

Isabel Arends

Isabel Arends (1966) is hoogleraar Biokatalyse en Organische Chemie bij de faculteit Technische Natuurwetenschappen (TNW). Haar onderzoek richt zich op groene katalysatoren voor de chemische industrie, in het bijzonder het gebruik van enzymen. Als oprichter van het nieuwe Delft Bioengineering Institute brengt ze mensen van binnen en buiten de campus samen.

Professor Isabel Arends studeerde fysische organische chemie aan de Universiteit Leiden en promoveerde in 1993 cum laude op het proefschrift “Thermolysis of arene derivatives with coal-type hydrogen donors”. Na een jaar als postdoc bij het Steacie Institute of Molecular Sciences in Ottawa, Canada, kwam ze in 1996 naar de TU Delft. In 2007 werd ze benoemd tot hoogleraar Biokatalyse en Organische Chemie en sinds 2013 is ze voorzitter van de afdeling Biotechnologie van de faculteit Technische Natuurwetenschappen (TNW). Ook is ze vicevoorzitter van het domein Toegepaste en Technische Wetenschappen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). In 2016 richtte ze het TU Delft Bioengineering Institute op. Tijdens het 175-jarig bestaan van de TU Delft in 2017 is Isabel Arends voorzitter van het lustrumcomité van de TU Delft.

Lees het interview met Isabel Arends in Portraits of Science

Wiro Niessen

Wiro Niessen (1969) is een vooraanstaand Nederlands onderzoeker op het gebied van de medische beeldverwerking bij de afdeling Imaging Physics (TNW) en het Erasmus MC.

In het begin van zijn carrière ontwikkelde Niessen nieuwe technieken voor kijkoperaties waarbij de chirurg via kleine openingen opereert. Daarna stortte hij zich op het verwerken en analyseren van grote hoeveelheden medische afbeeldingen, ook in combinatie met genetische data. Hierdoor kan bijvoorbeeld de diagnose dementie eerder worden gesteld, en kan de behandelkeuze bij kanker worden ondersteund. Niessen, die lid was van De Jonge Akademie, is naast onderzoeker ook een inspirerende docent en ondernemer.

Bezoek de website van de KNAW voor meer informatie over de andere nieuwe KNAW-leden.