Marileen Dogterom ontvangt een Suffrage Science award

07 maart 2017 door Communication TNW

Vanavond, op Internationale Vrouwendag, zal prof. dr. Marileen Dogterom op de Royal Society in Londen een Suffrage Science award in ontvangst nemen. De in totaal twaalf awards die worden uitgereikt, gaan gepaard met de overdracht van speciaal hiervoor ontworpen sieraden. De sieraden worden overhandigd tijdens een avond waarin de prestaties van vooraanstaande vrouwelijke wetenschappers worden gevierd.

Dogterom krijgt de onderscheiding voor haar werk als toonaangevende vrouwelijke wetenschapper op het gebied van Bionanoscience. Patricia Basserau, Group Leader 'Membranen en Cellulaire Functies' aan het Franse Institut Curie nomineerde Marileen Dogterom als volgende ontvanger van de Suffrage Science Award voor vrouwen in techniek en natuurwetenschappen. "De afgelopen jaren ontwikkelde Marileen creatieve en precieze  methodes om te doorgronden hoe cytoskelet-filamenten krachten uitoefenen in cellen", zegt Basserau. "Ze is een voorbeeld voor velen en laat zien dat het mogelijk is om een uitstekende en wereldwijd erkende wetenschapper te zijn en ook een eerlijk, aardig persoon."

Over de Suffrage Science-regeling
De Suffrage Science-regeling zet vrouwen in de wetenschap in het zonnetje op basis van hun wetenschappelijke prestaties en hun vermogen om anderen te inspireren. Het stimuleert vrouwen om zich te binden (en te blijven binden) aan wetenschappelijke onderwerpen. Deze publieke betrokkenheidsregeling is in 2011 opgezet door het MRC Clinical Sciences Centre (CSC), een biomedisch onderzoeksinstituut van de Medical Research Council in het Verenigd Koninkrijk. Amanda Fisher, de directeur van het instituut, en wetenschapsjournaliste Vivienne Parry introduceerden de regeling.

De Suffrage awards zijn sieraden ontworpen door studenten van het opleidingsinstituut Central Saint Martins-UAL voor kunst en design. Dat instituut heeft een langdurige samenwerking voor kunst en wetenschap met het London Institute of Medical Sciences. Na twee jaar draagt ieder van de 12 winnende vrouwen binnen elke groep de sieraden tijdens een ceremonie over aan iemand van hun keuze. Deze wetenschappelijke ‘estafette’ leidt tot een steeds groter wordend cohort van talentvolle vrouwen met een connectie, en stimuleren zo andere wetenschappers om leidinggevende functies te bereiken.