Beste technisch ontwerp 2012

Beste technisch ontwerp 2012

“Een demonstratie van onwaarschijnlijk hoog niveau technisch ontwerpen”, dat was het optreden van acht teams van middelbare scholieren tijdens de wedstrijd ‘Beste Technisch  Ontwerp’ aan de TU Delft op 5 april 2012. Verdeeld over twee categorieën - junioren en profielwerkstukken - werden de projecten gepresenteerd aan een vakjury die diep onder de indruk was van de resultaten. Juryvoorzitter Arjen Jansen: “De winnaar heeft laten zien dat dit technische ontwerp een perfecte integratie is van veel verschillende onderdelen van natuurwetenschappelijke kennis”. 

De winnaars van de categorie profielwerkstukken waren Boyan Slat en Tan Nguyen van het Grotius College in Delft. Zij hebben, in samenwerking met professoren van verschillende universiteiten, gewerkt aan oplossingen voor het opruimen van gedumpt plastic in de oceanen en daar grote vorderingen geboekt.  
Speciaal voor het project van Willem Melching van Het 4e gymnasium in Amsterdam besloot de jury een tweede prijs toe te kennen in dezelfde categorie. Voor zijn profielwerkstuk heeft hij, helemaal alleen, een radiografisch bestuurbare zeilboot voorzien van door hemzelf ontwikkelde hard- en  software waarmee de boot volledig zelfstandig op zee kan varen en metingen uit kan voeren onder het wateroppervlak. Jansen: “Hij praat over regelaars alsof hij ze bij het ontbijt eet”. 

Naast de winnaars werden er nog drie indrukwekkende ontwerpen gepresenteerd: een  zelfgebouwde ‘touch screen’ (Gymnasium Beekvliet, Sint-Michielsgestel), een watermolen (GSR, Rotterdam) en Edudeck (Etty Hillesum Lyceaum, Deventer), een software pakket  waarmee scholieren en docenten een zeer gebruiksvriendelijke interface krijgen met overzicht over de schoolroosters en allerlei gerelateerde zaken.

Ook jongere middelbare scholieren kregen de kans hun werk te laten zien. De winnaar was het vijf-koppige team van het OSG Sevenwolden uit Heerenveen met hun ontwerp genaamd de ‘Spraytwist’: een spuitfles die vanuit alle houdingen optimaal functioneert en waarmee je ook het laatste restje uit de spuitbus krijgt. De andere teams maakten ook een sterke indruk op de jury. Zij presenteerden een versie van ‘Mens erger je niet’ voor blinden en slechtzienden (Christelijk College Groevenbeek uit Ermelo) en een systeem dat signaleert wanneer het wc-papier in een wc-hokje op is en dit vervolgens communiceert (OSG Sevenwolden uit Heerenveen).

Tekst: Daan Vos
Foto’s: Emanuela Voorwinden

Naam auteur: Webmaster SEC
© 2015 TU Delft

Metamenu