Environment: efficiënt afvalwater zuiveren

In Epe staat de eerste rioolwaterzuiveringsinstallatie ter wereld waar de nieuwe zuiveringstechnologie Nereda wordt toegepast. Deze innovatieve technologie maakt het mogelijk huishoudelijk- en bedrijfsafvalwater duurzaam en energiezuinig te zuiveren.

Goedkoper

“Nereda is goedkoper en op een 4 keer kleinere ruimte mogelijk”, aldus Prof. Mark van Loosdrecht van de afdeling Biotechnologie. De technologie is door zijn researchgroep Milieubiotechnologie ontwikkeld samen met advies- en ingenieursbureau DHV en zes waterschappen. Dankzij de nieuwe technologie kan de rioolwaterzuivering plaats vinden op een kleiner oppervlak. Hierdoor kan aanzienlijk bespaard worden op de bouw van een nieuwe installatie en op energieverbruik. De rioolwaterzuiveringsinstallatie Epe van Waterschap Veluwe is de eerste ter wereld die op praktijkschaal volledig met Nereda-technologie gaat zuiveren.

Bacteriën

Sinds circa honderd jaar wordt er in ons land rioolwater gezuiverd. Dat is een volledig biologisch proces op basis van bacteriën. Voor het eerst wordt daar nu een andere bacterietechnologie voor gebruikt. De bacteriën die in de rioolwaterzuivering het water schoon eten, vormen bij deze nieuwe technologie compacte bolletjes die makkelijk bezinken en scheiden van het schone water. Het maatschappelijk voordeel van deze techniek is dat de rioolwaterzuivering op een kleiner oppervlak gebouwd kan worden, er ruim 30% minder energie nodig is en de bouwkosten ca. 20% lager liggen.

Meer informatie

Foto: Aëroob korrelslib (links) en actief slib (rechts) na 5 minuten bezinken  

  

Naam auteur: Communication-TNW
© 2015 TU Delft

Metamenu